Valokuvaukseen liittyvää pohdintaa on nähty blogissa kuluneen vuoden aikana paljon, joten tällä kertaa on luvassa vähän erilaisia juttuja. Nimittäin valokuvausvinkkejä!
Aktiivisesti valokuvausta on tullut harrastettua jo lähes kaksi vuotta, ja sen aikana mukaan on tarttunut neuvoja niin valokuvauskursseilta, blogeista kuin itse opettelemallakin. En nyt lähde listaamaan niitä kaikista tavallisimpia juttuja, kuten valotusta, vaan pieniä vinkkejä, joilla kuviin saa uutta eloa.
Valopallot & valoviivat. Kaksi eri juttua, mutta valoilla leikittelyä molemmat. Valoviivoilla tarkoitan yllä olevaa kuvaa, ja valopalloilla mm. tämän postauksen viimeistä kuvaa.
Valoviivat syntyvät siis pitkällä valoitusajalla (esim. 5 sekuntia) kuvatessa pimeässä tilassa. Yllä olevassa kuvassa olin pimeässä huoneessa, ja "piirsin" taskulampuilla viivoja kuvaa ottaessa. Pitkän valoitusajan ansiosta taskulampun liikkeet tulivat kuvaan. Valopallot sen sijaan kuvataan käsitarkennuksella, (MF) jonka saa säädettyä kameran objektiivista. Sitten vain käännät linssiä, kunnes esim. jouluvalot blurraantuvat, ja näyttävät suurilta palloilta.
Raw-kuvat. Järjestelmäkameroissa saa muutettua kuvan laatua, ja itse olen tykästynyt raw-kuviin, eli ns. raakakuviin. Raw-kuvien muokkausmahdollisuudet ovat paljon laajemmat kuin jpg-kuvissa, jolloin kuvista saa helposti parempia. Tosin raw-kuvat on avattava ensin kuvankäsittelyohjelmassa, ja muutettava niiden laatu, jotta ne voidaan esim. siirtää Flickriin.
Sommitelmien kuvaaminen. Itse olen innostunut kuvailemaan meikeistä tehtyjä sommitelmia, mikä on yllättävän helppoa, kun muistaa pari juttua. Ensinnäkin jalustan käyttö auttaa älyttömästi. Kamera pysyy samalla paikalla, kun lisäät/ otat pois esineitä sommitelmasta, eikä siis tarvitse etsiä uudestaan sopivaa kuvauskulmaa.
Toisena vinkkinä neuvoisin käyttämään viivainta sommitelmaa rakentaessa. Reunat pysyvät tällöin suorina, jolloin sommitelma näyttää paljon siistimmältä.
Tarkkuuspisteen valinta. Pieni juttu, mutta vaikuttaa yllättävän paljon kuvan yleisilmeeseen. Mikäli valittuna ovat kaikki tarkennuspisteet, kuvan tausta on myös tarkennettu, jolloin kuvasta häipyy helposti tunnelma. Yllä olevassa kuvassa tarkennus on kuvan keskellä, joten koko tausta on blurrattu. Tarkennus voi myös olla vaikka yläreunassa tai sivussa, mutta yleinen ohjeistus on, että tarkennus olisi kuvattavan kohteen päällä.
Tää sun blogi on ihana! Oon nyt lueskellu tätä muutaman päivän, ja tykkään ihan älyttömästi! :)
VastaaPoistaVoi, miten ihana kuulla, että olet tykännyt! <3
PoistaWou todella hyödyllinen postausaihe! Tykkään kyllä hirveästi tälläisistä blogeista, mistä löytyy ihan oikeasti hyviä vinkkejä! :)
VastaaPoistaKiitos! Hyvä kuulla, että tällaisille postauksille on kiinnostusta :)
Poista