Erilaiset neulevaatteet ovat minulla käytössä ympäri vuoden, mutta varsinkin syksyisin ja talvisin, kun on kylmä, rakastan kääriytyä neuleiden sisään. Syksyisin taidan jopa käyttää neulevaatteita lähes joka päivä.
Vaikka neulevaatteet ovat helppo ratkaisu kylmien päivien asupulmiin, niiden oikeanlainen huolto ei olekaan aivan niin yksinkertainen juttu. Niinpä päätin koota omaan postaukseen vinkkejä neuleiden huoltoon liittyen, jotka olen itse kokenut hyviksi ja toimiviksi.
Ensinnäkin neuleissa yksi tärkeimmistä asioista on langan materiaali. Hyvästä materiaalista valmistettu neulevaate kestää usein paremmin käyttöä ja kulutusta, eikä siihen tule esimerkiksi niin helposti nyppyjä. Hyvästä materiaalista valmistettu neule on myös helpompi huoltaa, kun se yleensä kestää hyvin vesipesunkin.
Yleensä luonnonmateriaalit kestävät käyttöä kaikista parhaiten, ja tuntuvat myös mukavilta. Luonnonmateriaaleja ovat mm. puuvilla, villa, pellava, kasmir ja mohair.
Sen sijaan tekokuituja kannattaa välttää neulevaatteissa. Erityisesti akryylista ja polyesterista täysin valmistettuja neulevaatteita, sillä ne yleensä hiostavat, ja nyppyyntyvät epäsiistin näköiseksi jo melko lyhyen käytön jälkeen.
Tosin on myös joitakin poikkeustapauksia, eli aivan yksiselitteisesti luonnonmateriaalit eivät ole hyviä ja kestäviä ja tekokuidut ehdottoman huonoja. Nimittäin esimerkiksi villasukkalangassa on hyvä olla jonkin verran mukana polyamidia, (n. 25%) sillä polyamidi tekee villalangasta kestävämpää, ja toimii neulevaatteissa, joiden täytyy kestää kovassakin käytössä.
Ehkä ensimmäinen neuleeseen ilmestyvä kulumajälki on pienet nypyt. Niitä muodostuu jossakin vaiheessa jokaiseen neulevaatteeseen, sillä ne syntyvät, kun neulepinta on hankautunut jotakin toista pintaa vasten. Ja tässä asiassa erottaa yleensä helposti kestävästä ja huonosta materiaalista valmistetun neuleen: mitä kestävämmästä materiaalista neule on valmistettu, sitä pidempää kestää, ennen kuin siihen ilmestyy ensimmäisiä nyppyjä. Mutta täytyy kuitenkin muistaa, että paksuista langoista valmistettuihin neuleisiin tulee myös nopeammin nyppyjä kuin ohuista langoista valmistettuihin.
Esimerkiksi puuvillaneuleesta nyppyjen poistaminen on melko yksinkertaista: irroitat ne vain varovaisesti repäisemällä. Nypyn irroittaminen ei yleenzsä saa lankaa purkaantumaan, sillä nyppyyn on kasaantunut vain langan päällimmäiset säikeet. Joillakin herkemmillä neulemateriaaleilla, kuten kasmirilla, on kuitenkin olemassa oma kampansa nyppyjen poistamiseen.
Nyppyjen lisäksi neuleisiin, varsinkin itsetehtyihin, saattaa ilmestyä roikkuvia langanpätkiä. Niitä ei voi vain irroittaa kuten nyppyjä, koska tällöin lanka saattaa lähteä purkaantumaan, ja pian pahimmassa tapauksessa on neuleen sijaan jäljellä vain kasa lankaa... Niinpä roikkuvat langanpätkät täytyy ommella huomaamattomnasti neuleen nurjalle puolelle.
Ensinnäkin voisi sanoa, että neuleen pesua kannattaa välttää mahdollisimman pitkälle, jolloin sen pehmeys säilyy sellaisena kuin se oli aivan uutena. Parasta tietysti ehkä olisi, ettei neulevaatetta tarvitsisi koskaan pestä, mutta se mahtaa olla melko haasteellista varsinkin suurikokoisissa neulevaatteissa, kuten neulepaidoissa.
Hyvä käytäntö on tuulettaa neule käytön jälkeen raikkaassa ulkoilmassa käytön jälkeen, ja säilyttää ilmavasti henkarissa sen sijaan, että taittelisi sen mytyksi, ja survoisi aivan täyteen kaappiin. Tällöin nimittäin neuleeseen voi päästä asustelemaan koita, jotka saattavat tehdä neuleeseen pieniä reikiä sinne tänne, ja tällöin neule on käyttökelvoton.
Jos neuleeseen tulee tahra, koko vaatetta ei ole pakko pestä, vaan kannattaa pestä ja kastella vain tahrakohta. Tällöin muu osa neuleesta pysyy vielä mahdollisimman hyvänä.
Vesipesu ei kuitenkaan ole ehdottoman kielletty neulevaatteissa, ja se onnistuu aivan hyvin, kunhan muistaa pari tärkeää asiaa. Neule kannattaa pestä käsin, ellei ole täysin varma, miten se kestää konepesun. Pesuaineena on yvä käyttää neuleille ja muille hellävaraisesti hoidettaville neuleille tarkoitettua pesuainetta, ja pesun jälkeen neule on hyvä kääriä hetkeksi froteepyyhkeeseen kuivumaan. Lopuksi neule kuivatetaan tasaisella alustalla. Tähän vaiheeseen voi mennä yllättävän paljon aikaa, sillä varsinkin paksuista villalangoista valmistetut neulepaidat saattavat kuivua useita päiviä. Mutta pieni vaiva kannattaa, sillä tällöin neuleet säilyvät käytössä hyvinä monta vuotta, ja sama neule saattaa pelastaa monelta tilanteelta, jolloin ei tunnu keksivän ollenkaan sopivaa asua.