23.7.2014

VINKKEJÄ VAATEKAAPIN SIIVOUKSEEN

Kesän aikana sain lopultakin tehtyä erään homman, joka minun on jo pitkään pitänyt tehdä, nimittäin vaatekaapin siivous. Tämä projekti on melko suuri, ja vaatii hieman suunnittelua ennen kuin voi aloittaa, joten kokosin tähän postaukseen vinkkejä vaatekaapin siivoukseen liittyen, jotka itse koin tarpeellisiksi.
Ennen kuin lähtee siivoamaan vaatekaappiaan, kannattaa ensin hieman tutkia omaa tyyliä: miettiä, mitkä ovat vaatekaapin suosikkivaatteita ja miksi, mitkä vaatteet sen sijaan ovat jääneet käyttämättä, jne. Eli siis aluksi kannattaa tehdä pieni yhteenveto omasta tyylistään. Oman tyylin löytämisestä teinkin jo keväällä postauksen, jonka voi lukea täältä .



Kun oma tyyli on selvillä, ja tietää, mitkä vaatteet aikoo säilyttää, vuoroon tulee varsinainen vaatekaapin siivous ja vaatteiden karsiminen. Mikäli edellisestä siivouskerrasta on jo kulunut aikaa, vaatekaapin siivoukseen kannattaa varata reilusti aikaa. Monelle vatekaapin siivouksesta tulee ensimmäisenä mieleen tilanne, jossa kaikki vaatteet ovat samanaikaisesti lattialla ja vaatekaapin siivous tuntuu mahdottomalta urakalta... Sen sijaan kannattaa edetä pikkuhiljaa, vaikka vain yksi hyllyllinen päivässä.
Sovitetut vaatteet kannattaa jakaa muutamaan eri ryhmään, ja sovitusurakan jälkeen viedä tulevaan paikkaansa. Yhteen ryhmään kuuluvat rikkinäiset vaatteet, joita ei voi enää korjata, menevät roskiin, tai vaihtoehtoisesti uusiokäyttöön matonkuteina. Toiseen ryhmään menevät vaatteet, jotka ovat ehjiä, mutta niitä ei tule käytettyä sellaisenaan. Jos keksii jonkin idean, miten vaatteen voi tuunata, sen voi laittaa odottamaan pientä muokkausta. Mikäli vaatetta ei kuitenkaan voi tuunata kivemmaksi, tai tuunaaminen olisi aivan liian haastavaa, (esim. liian haasteellinen kangas työstää) vaate menee kirppiskasaan. Kolmanteen ryhmään kuuluvat vaatteet, jotka olet todennut olevan suosikkivaatteitasi, ja ne menevät takaisin vaatekaappiin.



Ennen kuin vaatteet laitetaan takaisin vaatekaappiin, vaatekaappi täytyy ns. huoltaa ja siivota. Pölyt pyyhitään pois hyllyiltä ja tarkistetaan, että esim. sukkalaatikot eivät ole hajonneet. Vaatteiden järjestys vaatekaapissa kannattaa myös suunnitella järkeväksi ja käytännölliseksi, jotta vaatteet löytyvät helposti eivätkä rypisty liian ahtaassa tilassa. Ryhdikkäät vaatteet, kuten mekot ja paidat laitetaan henkareihin, ja kaappiin riittävän väljästi. Jos intoa riittää vaatteet voi asetella värikoordinaatein, jotta vaatteet löytyvät helpommin. Laatikoissa olevat vaatteet, kuten sukat asetellaan laatikkoihin siististi. Hyllyille menevät vaatteet kannattaa asetella käyttötarpeiden mukaan, eli keskimmäisille hyllyille usein käytettävät vaatteet, kuten farkut, ja ylemmille hyllyille harvemmin käytettävät vaatteet, eli kesäisin toppatakin ja talvisin shortsit. Pienet asusteet, kuten aurinkolasit, kannattaa laittaa laatikoihin turvaan, jotta ne eivät häviä.
Vaatekaapin siivouksesta kannattaa myös tehdä säännöllinen tapa esim. puolen vuoden välein, jotta vaatekaappi pysyy siistinä.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti