3.11.2013

ENNEN KUIN KUOLEN- KIRJA-ARVOSTELU


Löysin kyseisen kirjan ihan sattumalta kirjastosta. En ollut kuullut kyseisestä kirjasta koskaan ennen, joten minulla ei ollut juurikaan ennakko-odotuksia.
Tessa sairastaa parantumatonta leukemiaa. Hän päättä tehdä listan asioista, jotka haluaa vielä kokea ennen kuolemaansa, kuten rakastua ja saattaa eronneet vanhempansa takaisin yhteen. Vaikka Tessa haurastuu päivä päivältä, hän tuntee olevansa viimeisten kuukausiensa aikana enemmän elossa kuin koskaan aiemmin.
Vaikka Tessa onkin fiktiivinen henkilö, olen ajatellut häntä paljon sen jälkeenkin, kun olin lukenut kyseisen kirjan. Tarina oli niin vahva, että se pisti lukemisen jälkeenkin vielä miettimään sanomaansa.
Erilaisen kirjasta tekee nimitäin se, että jo lähtökohtana on, ettei Tessa parane.
Nimen perusteella kirja vaikuttaa surulliselta ja raskaalta, mutta tosiasiassa Tessa koki vielä monia ilon hetkiä, ja välillä ihan nauroin tarinan sattumuksille.
Loppu oli myös kirjoitettu mielestäni erittäin taidokkaasti. Kirjan nimestä voi jo päätellä, että loppu ei ole niin kovin onnellinen, mutta mielestäni loppu oli kirjoitettu kauniisti, ja kirjan luettua saattoi vain hymyillä.
Kirja kuvasi myös hyvin Tessan perheen ja ystävien arkea, ja tunteita. Vaikka kaikki Tessan perheen jäsenet sekä suurin osa ystävistä tiesivät, ettei Tessa elä enää pitkään, he jaksoivat olla yllättävän vahvoja sekä tukea Tessaa. Tuntui, että Tessa itse oli ainut, joka pelkäsi tulevaa. Välillä minua jopa hämmästytti Tessan läheisten vahvuus surun keskellä.
Kun kirjoitan tätä, tuntuu, että kirja oli vain surua ja itkemistä, mutta ei se ollut. Pääasiassa kirja kuvaili Tessan ja hänen parhaan ystävänsä Zoeyn hulluja tempauksia, kun he toteuttivat Tessa listaa.
Moni on kirjoittanut, että he itkivät kirjaa lukiessa, kun aihe oli niin raskas. Minä en ihme kyllä kertaakaan itkenyt, tosin olin hieman surullinen kirjan luettuani. Tessa oli niin positiivinen ja iloinen  ihminen, että hänen iloonsa oli pakko aina samaistua.
Suosittelen kirjaa ehdottomasti, kaikille niille, jotka pystyvät lukemaan vähän surullisenkin kirjan.

2 kommenttia :

  1. Kuulosti mielenkiintoselta kirjalta, kiitti hyvästä kirjavinkkauksesta!:)

    http://vaikkamitakaikkea.blogspot.fi/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, voin kyllä ehdottomasti suositella kyseisen kirjan lukemista :)

      Poista