22.5.2014

YLPEYS JA ENNAKKOLUULO: KIRJA-ARVOSTELU

Taas luvassa kirja-arvostelu, ja tällä kertaa vaihteeksi klassikkokirja.
Tarina kertoo maalaiskartanossa asuvasta Bennetin perheestä, ja heidän viidestä tyttärestään: päähenkilönä toimivasta Elizabethistä, Janesta, Marysta, Kittysta ja Lydiasta. Kirjan aikana seurataan sisarusparven rakkaustarinoita, joista pääosassa on Elizabethin vastahakoinen rakastuminen herra Darcyyn.
 Vaikka kirja onkin kirjoitettu jo 1800-luvun alussa, sen teksti ei ollut häiritsevän vanhanaikaista. Se oli kirjoitettu niin ajattomalla tavalla, että välillä lukiessa ihan unohti, miten vanha kirja oli.
Juoni eteni myös hyvin, eikä junnannut paikallaan missään vaiheessa. Toisinaan sen sijaan melkein syöksähdeltiin tapahtumasta toiseen, mutta tämä oli mielestäni vain hyvä juttu, sillä se piti lukijan hyvin otteessaan.
Kirjassa käytettiin hän-kertojaa, vaikkakin tapahtumia käsiteltiin pääasiassa Elizabethin näkökulmasta. Tämä ei kuitenkaan minua häirinnyt, ja kirjan sanomakin tuli tällä tavalla paremmin esille. Tuohon aikaan naisen asema oli aivan eri kuin nykyaikaan, kun naisen tärkein tehtävä oli mennä naimisiin ja perustaa perhe. Tätä ei kuitenkaan toitotettu kirjan aikana, vaan se oli aivan tavallinen asia. Vaikka kirjasta on aina puhuttu rakkaustarinoiden klassikkona, rivien välistä pystyi myös huomaamaan hieman erilaisen sanoman. Elizabeth nimittäin huomaamattomasti kapinoi tätä ennakko-oletusta naisen elämästä. Voisi siis ajatella, että Elizabeth ei halunnut mennä mukaan tähän samaan muottiin, vaan halusi elää loppuelämänsä avioliitossa, jossa hän olisi onnellinen.
Koska tämä kirja on klassikko, sen lukeminen vie hieman enemmän aikaa kuin nykyaikainen kirja. Juonta ja sanomaa täytyi nimittäin välillä pohtia. Itse luin kirjan parissa osassa, ja pidin välissä taukoja. Tämä kannatti, sillä näin kirja tuli luettua ajatuksella.

2 kommenttia :

  1. Oo tämä pitää lukea! Se elokuva tästä on myös niin ihana :D Ja hei, montako sivua tuossa kirjassa on? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen kyllä kirjan lukemista :) Ja sivuja on siis yhteensä 328.

      Poista