2.2.2014

PIILOLINSSIEN ABC

Sain itse jonkin aikaa sitten piilolinssit, joten listaan tässä postauksessa, mitä kannattaa muistaa, kun aloittaa piilolinssien käytön.

Harjoittele piilolinssien käyttöä ensin kotona. Piilolinsseillä näkee kaiken hieman eri tavalla kuin silmälaseilla, joten ensimmäisen kerran piilolinssit silmissä voi olla jopa turvallisuusriski liikkua liikennöidyissä paikoissa. Ensimmäisillä kerroilla piilolinssit tuntuvat silmissä hieman erikoisilta, ja silmät saattavat olla jopa ärtyneet. Sen lisäksi piilolinsseillä näkökenttä on laajempi kuin silmälaseilla, ja kaiken näkee tarkemmin.Myöskin  lattia voi näyttää aaltoilevalta, joten askeleet voivat olla liioiteltuja. Esimerkiksi portaita ylös ja alas liikkuessa on järkevää pitää kaiteesta kiinni ainakin ensimmäisillä kerroilla, ettei kompastu liioiteltuja askelia ottaessa. Vasta, kun olet varma, että olet tottunut piilolinssien tuomiin eroavaisuuksiin, kannattaa käyttää piilolinssejä liikkuessa.



Huolehdi käsihygieniasta piilolinssejä käyttäessä. Silmä tulehtuu helposti, jos silmään pääsee vähänkin likaa. Niinpä on erittäin tärkeää pestä kädet ja kynnenaluset piilolinssejä silmiin laittaessa sekä pois ottaessa, jotta silmät pysyvät puhtaina. Meikata kannattaa aina vasta piilolinssien silmiinlaiton jälkeen, vaikka olisitkin pessyt kädet huolellisesti välissä. Sormien ihohuokosiin jää nimittäin helposti esimerkiksi puuteria, ja piilolinssejä laittaessa lika siirtyy silmiin. Piilolinssit ovat kuitenkin helpompi laittaa silmiin, jos ne ovat kosteat, joten käsiä ei välttämättä kannata kuivata. Mikäli piilolinssien laitto kestää pitkään, sormet kannattaa välillä kastaa nesteeseen, jossa piilolinssit olivat paketissa.




Piilolinssejä ei kannata pitää kovinkaan pitkään silmissä kerralla. Silmä väsyy enemmän piiilolinssien ollessa silmissä, joten piilolinssejä ei kannata pitää silmissä koko päivää. Yöllä, eikä esim. saunassa  ei missään nimessä kannata käyttää piilolinssejä. Piilolinssien käytön aikana silmiä on hyvä myös räpyttää ainakin pari kertaa minuutissa. Piilolinssit kuivattavat silmiä jonkin verran, ja räpäytys kosteuttaa silmää. Kun silmä alkaa kuivua, näkö sumenee pikkuhiljaa, mutta räpäytys saa taas näön kirkkaaksi.
Piilolinssien käyttö on turvallista ja mukavaa, kunhan nämä muutamat perusasiat vain muistaa.


2 kommenttia :